KLIK-KLIK

Thursday, December 17, 2015

KEGUGURAN?? ALHAMDULILLAH..SYUKUR

Bismillahirrahmanirrahim...
In The Name of Allah The Most Graciuos and The Most Merciful... 
Assalamualaikum to all readersss..

Syukur sgt masih diberi peluang utk bernafas, aminnn.. Hampir 3 bln blog ni x dijengah. Nk buat cmne xsempt (padahal MALAS..hihii). 

Kalo korang semua nk thu, baru2 ni merupakan hari plg bhgia buat aku n husband, tnpa disngka2 I'm pregnant!! Alhamdulilah kndungan dah masuk 6 minggu, syukur sgt2. Namum perancangan Allah tak siapa y thu. 

Genap 11 minggu, aku tergerak hati nk g scan pdhl trikh septtnya checkup lgi seminggu..gedik kan,huhu.. yela sape x xcited dgn pglman cmni, tmbhan pula aku n husband emg totallu out bab2 ni, kalo blh tiap minggu nk g scan, nk thu how my bby progress..cewahhh mntang2 TNB cover tuk checkup. Namun tak siapa blh menduga, time aku pegi scan tu, doctor ckp kndungan aku ad mslh, time tu muka aku emg xde perasaan, sbb xthu nk reaksi cmne and then, doc tu pom terang 1 persatu..bla..bla..bla..

Mesti korang tertnya2 ap doc tu ckp kn..hihihi. Ok cmni, doc tu terang spptnya kalo dah masuk 11 minggu kandungan aku dah mcm kt gmbr kt bawah.


ehsan en google

Tapi y menjadi persoalan, scan aku bkn cmtu, aku dgn muka blur2 tnya doc, kandungan sy bermslh k doc. Doc tu jwb, yup kandungan awk ad mslh dan didpti awk mengandung anggur atau lebih dkenali sbgai Molar Pregnancy. Apa kejadah la molar??anggur?? time tu jugak doc explain 1..1.. apa itu molar..xthu nak reaksi cmne..kelip2, terangguk2 mcm faham..

aku punya result lebih kurang cmni, tapi buih xsbyk kt dlm tu la.. #picehsangoogle
 
Lps tu doc ckp, apa2 hal awk kne cuci rahim (D&C). Kalo xrawat blh mnyebabkan kanser. So aku pom mintak dorang refer Hospital Pantai. Balik pd klinik, aku terus tnya mkcik2 aku y Nurse, y dah ad ank, ap kejadah molar tu. Ada sorg makcik aku ckp try check klinik lain dulu jgn sesenang nk cuci, kdg2 ap y kt dlm tu xnpk lgi..Kebetulan time aku blik umh adik aku y nurse tu ada..aku terus cite mslh aku, dia ckp mlm 6ti dlm hospital try bt checkup skli lgi tmbhan mlm tu dia incharge so mudah sikit kerja..

Masa thu result bby dh xde, aku ok je..tup2 time nk cite kt husband aku mencurah2 air mata keluar, nsb la dia blik kje awl mlm tu. Xpela yang xde rzki lgi..6ti kita usha blik ye..huwaaaarrghh lgi kuat aku nagis..terima kasih husband..gedikss terlebih..hahaha

Mlm tu jugak aku pegi Hospital Selayang tmpt adik aku kje. Pegi2 terus masuk kt ER, xyah tunggu lama2 urgent kes katenya..cewaahh. Masuk2 kene soal siasat apa mslh..bla..bla dgn doc, lps tu terus pegi kencing, nk sahkan sma ada btol2 pregnant k x. Dlm 10 minit cmtu dah thu result of cos emg aku pregnant kot. Then doc tu scan, time tgh scan tu dia duk usya, cri mne heart beat bby, cri2 xjumpa..refer sorang doc lgi cri2 xjumpa jugak..dtg sorg lgi doc, cri2 xjumpa jugak..hmmmmm

Malam tu jugak, doc tu htr kes aku ke pakar gyne. Tepat jam 12 mlm, kami berdua k tingkt 11. Scary gile kot dkt hospital tgh mlm cmni..Smpai2 kne tunggu sat sbb doc pakar tgh operation..Smbil tunggu doc kami smpt cilok pegi mkn. Nsb baik la doc y incharge tu baik hati.. law doc tu dah selesai dia akn kol.

Tunggu punya tunggu, 2 pagi bru doc tu sttle, baapak lama. Kami siap tido dulu dlm kereta, apa pom xblh. Smpai ats tu tak semene2 doc tu suruh tukar kain. First dia scan perot, stil cri heart beat xde. Scan plak kt bawah, time tu terkelu aku sbb xbiasa malu pom ad. Nsb baik la semua doc y rawat aku tu perempuan, alhamdulilah, tpi result still sama xdpt dikesan. Perkara y xske mlm tu jugak aku kne warded.. hampeehh tol.

Kes aku spesel, yela masuk sana suspek Molar pregnancy so doc kt hosp tu terlebih caring kt aku sbb nk sahkan sama ada aku betol2 kene molar or gugur biasa. Yela simpton molar aku xde tpi result scan mcm molar..3 hari aku kt situ mcm2 jenis doc dtg check.ambik darah..check darah..mcm2. 

Alhamdulilah..hari kedua doc tu ckp bkn molar gugur biasa so ptg tu jugak akn cuci (D&C), tapi lps pd tu aku still kne refer takut result slps tu akn jd Molar. Kdg2 aku sndiri pom pening mne 1, dlm hati xde lain..cmne la rasa cuci tu..sakit x..bila nk buat..bila blh keluar wad..seme bende dlm kepala, y pasti aku xsuka dduk hosp.

Husband setia disisi aku, syukur sgt2. Sblm masuk bilik bedah doc dah terang, awk akn kena cmni..cmni..bla..bla..kebetulan time aku kene cuci doc tu ckp aku akn dibius separuh bdan (pgg k bawah). So time doc mnjlnkn tugas tu, smemangnya aku sedar tpi xde rasa pape, dgr bnyi mesin. Mata kelip2 tgk lampu. Thu2 dah siap.

Syukur dah blh masuk wad biasa, tpi dlm hati takut. Agak2 lps ilg kesan ubt bius sakit k x. ALhamdulilah & sykur sgt2 ilg je kesan bius aku xde rasa pape..sakit xde, nyilu pom xde. Terima ksih sgt2 pihak hosp. Esokkn harinya blh keluar hosp. Doc bgi MC 14 hari. So aku n husband terus gerak blik kg yela even gugur still mak aku ckp kene berpantang sama mcm org bersalin. Heaven sgt dpt balik kg.. yeaaayy.. 





regards
#hadapidengansenyuman

Wednesday, September 23, 2015

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA 1436H

Bismillahirrahmanirrahim.. 
In The Name of Allah The Most Graciuos and The Most Merciful... Assalamualaikum to all readersss..


SELAMAT HARI RAYA SEMUAAAAA  

Takbir dan tahmid kpd Allah s.w.t dan puji-pujian buat junjungan Besar Nabi Kita Muhammad s.a.w.

Sempena sambutan Hari Raya Aidiladha 1436 Hijrah y akan disambut esok, aku sekeluarga mngambil kesempatan utk mengucapkan slmt mnyambut hari raya kpd seluruh umat islam x kira dimana jua kamo semua berada.

Sebagai umat Islam, Aidiladha mmpunyai pengertian y sgt penting. Ia adlh hari umat Islam di seluruh dunia memperingati pengorbanan Nabi Ibrahim a.s dan anakandanya Nabi Ismail a.s dlm mematuhi perintah Allah s.w.t. Jiwa dan raga dikorbankan semata-mata utk mendekatkan diri kpd Allah n memperolehi keredaannya.

Erti pengorbanan bukan hanya terletak kpd perlaksanaan sembelihan qurban semata-mata tetapi pengorbanan y lebih besar adalah kesungguhan dan keikhlasan kita melaksanakan tugas penuh komitmen. Ia sekali gus akn mebawa kejayaan kpd diri sendiri.

Insha Allah..




regards
#hadapidengansenyuman
 

Monday, September 21, 2015

KELEBIHAN PEDIVIT

Bismillahirrahmanirrahim...
In The Name of Allah The Most Graciuos and The Most Merciful... Assalamualaikum to all readersss..
 
Sekadar nk kongsi cite minggu lps, aku xberapa sihat nak xnak pegi la jumpa doc..lps check semua sttle ! tup2 tetibe doc tu ckp asal la awk ni kurus sgt, cuba check BMI. Skli result under weight..aku dah agak..ha.ha.ha. 
 
Doc tu ckp xpe jgn risau sgt, jaga mkn n bersenam dan sy akan bekalkan vitamin tuk awk. Baik doc ! Balik umh bru check ubt apa la y doc tu bagi, belek punya belek, aku terpandangkan tulisan pada slh ubat tersebut. Ada perkataan yang dicop cantik pada kapsul ubat tu. P.E.D.I.V.I.T. 
 
 
 
 
Terujanya dan tak puas hati, apa lagi mintak bantuan Encik Google. Google punya google inilah yang aku jumpa.

PEDIVIT FORTE Capsules

 
 Pedivit forte capsules
 
Category
Multi Vitamins / Vital minerals / Health Supplement
Composition
Each brown colour soft gelatin capsules contains:Vitamin A USP (As Palmitate)……2000I.U
Vitamin B-1 BP……………………………………1mg
Vitamin B-2 BP……………………………..….….1mg
Vitamin B-6 BP……………………………..…1.34mg
Niacinamide BP…………………………………….
Calsium Pantothenate USP………………………1mg
Vitamin B-12 BP…………………………………1mcg
Ascorbic Acid BP……………………………….33.3mg
Cholecalciferol USP………………………….270 I.U
Calsium (from Dicalcium Phosphate BP)…..190mg
Phosphorous (from Dicalcium Phosphate BP)…140mg
Iron (From Ferrous Sulphate BP)…………………5mg
Copper (From Ferrous Sulphate BP)…………0.01mg
Iodine (From Potassium Iodide BP)………….0.0015mg
Magnesium (From Magnesium Sulphate BP)……1.0mg
Manganese (From Manganese Iodide BP)…….0.01mg
Potassium (From Potassium Iodide BP)………….1mg
Zinc (From Zinc sulphate BP)……………………0.15mg
Indications
Restore High energy levels,To improve body metabolism, build
body resistance, Healthy maintanence & functioning of nerve cells,
heart cells,muscles and bones.
Promote normal growth & development of RBCs
Helps cope with stress, reduces fatigue and enhance work efficiency
Packing
500’s
Manufacturer
Unique Pharmaceuticals
Reg No: MAL19913338X
 
Sumber DISINI
 
 
OK! aku buat rumusan sikit, Vitamin PEDIVIT ni adlh multivitamin y diluluskan oleh Kementerian Kesihatan (MAL 19913338X). Jadi xyah ragu2, ia terdiri drpd pelbagai vitamin n mineral. Ghupernya ia dah lama ad dlm negara kita tpi mgkin rmai y xthu n aku slh sorg drpnya.  Nsb baik la, Compny aku support tuk perubatan so aku blh mtk dr panal Klinik shje, tapi law xsilap sesetengah farmasi ad jual menda alah ni.
 
Makluman tambahan, kekurangan zat n mineral boleh mnyebabkn badan kita cpt letih n x brtenaga. Jadi utk memastikan kita sntiasa sihat, cergas n bertenaga, dgn pengambilan Vitamin PEDIVIT ini sgt2 membantu.  
 
Peranan Vitamin ni :-
 
  • Mengembalikan tahanp tenaga y tinggi
  • Meningkatkan kadar metabolisme badan
  • Membina rintangan badan
  • Menyelenggara fungsi sel2 saraf, sel2 jantung, otot2 n tulang
  • Menggalakan pertumbuhan normal 
  • Membantu menangani STRESS
  • Mengurangkan keletihan
  • Meningkatkan kecekapan kerja
 
 
Jom Cantik & Sihat.
 
 
 
 
regards
#hadapidengansenyuman

Tuesday, September 8, 2015

ROCKAFELLA GYM

Bismillahirrahmanirrahim... 
In The Name of Allah The Most Graciuos and The Most Merciful... Assalamualaikum to all readersss..
 
Wah! wah! wah...dah pndai berGYM skrg, acecece..hahaha. Xdela sje nk shre, skrg ROCKAFELLA ni dah jadi slh 1 tmpt  WAJIB aku kot..hihihi. Nak ckp aku workout, xjugak sbb belom tergerak nk try2..since aku n husbend dlm proses pertukaran hormon kn, mne thu ad rezki, GEDIK terlebeyy..hihihi.

Mesti de sbb aku duk up..up sal GYM ni an, law korang nak thu, husbend aku bru dpt keje dgn GYM ni, since awal bln 3 hri tu smpai skung ni job ke 3 dia, yela sblom ni xkene dgn emosi dia ..haha alhamdulilah y ni,so far dia suka sbb fun, ad kwn, bleh hooreeyy2, kje pom xde la stress sgt, bos baik. Harap dia bertahan lama, law x mati mak asyik duk ulang jom blik ganu sayang..hihihi.

Ok! part knape aku selalu pegi sana xyah la nk story mory sgt kot..hihi. So far first time aku pegi sana dah npk dia punya signboard mak ai, gedabak besoorr kt tingkat ats tu, cuma entrance nk masuk tu kene perhati betol2 (gym ni kat tingkat ats ye) sbb dia punya pintu hujung skli, kdg2 tuk y first time dtg mesti pening2 lalat sikit (cam aku..hihi).
 
 
dari jauh dah npk
 
Ok la dah smpai, aku pom menonong, yela nk jumpa husbend skli an..first masuk wauu, abam2 sado malunyeee..hehehe gedik terlebih, husbend aku dah buat muka, lgi lah aku ske usik..hehehe.
 
 
Kaunter pertanyaan
 
Tempat dia sgt2 ok, emg aku high recommend sape2 y kaki GYM, nak workout xksh laki k pompuan sbb for ladies emg  dorang ad separate, spesel punya "WOMEN ONLY".
 
women only
 
Harga dia xdela mhal sgt, either walk in atau pom jd ahli. Kalau tnya pndpt aku emg jd ahli sgt2 berbaloi. Since dah jd ahli ni korang pegi la byk mne korang nak dorang xksh, asalkan jgn lupa swipe korang punya kad. Part walk in ni, law xsilap aku dlm 10 hengget blh dpt kot (price tu x berapa sure), law korang nk tahu  skrg ada promosi y harga normal tu blh dpt RM90 shaja smpai bila tu aku lupa lak nk tnya..hihi.
 
 
murah kot !
 
Part ni aku suka..byk peralatan dorang..jom aku bawak korang jln2 dalam GYM ni.

 
Weight area


cardio area




aerobic area

 
 
Aerobic area ni kebiasanya ladies je masuk, sini ad mcm2 kelas spesel tuk gurls..zumba, dance, tiap hari dorang adakan ativiti.. syokkk kot..Insha allah law ad masa aku pom nk join..

 
dorang punya jadual
 
Incase sape y berminat boleh la dtg sndiri, jgn xthu ROCKAFELLA ni juga ad cawangan dkt Ampang, aku dah penah pegi, lagi besar tempat tu sebelah je dgn Tesco Extra Ampang.
 
 


Mane2 y pnh dpt flyers kt ats tu, blh la redeem, tuk masuk free kt sana. Mne nk dpt flyers tu?? aku pom xsure, biasanya dorang edar kt tempat y ramai org, last aku dpt dkt Taman Layang-layang Kepong.
 
 
 
 
 
 
regards
#hadapidengansenyuman

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...