KLIK-KLIK

Thursday, December 17, 2015

KEGUGURAN?? ALHAMDULILLAH..SYUKUR

Bismillahirrahmanirrahim...
In The Name of Allah The Most Graciuos and The Most Merciful... 
Assalamualaikum to all readersss..

Syukur sgt masih diberi peluang utk bernafas, aminnn.. Hampir 3 bln blog ni x dijengah. Nk buat cmne xsempt (padahal MALAS..hihii). 

Kalo korang semua nk thu, baru2 ni merupakan hari plg bhgia buat aku n husband, tnpa disngka2 I'm pregnant!! Alhamdulilah kndungan dah masuk 6 minggu, syukur sgt2. Namum perancangan Allah tak siapa y thu. 

Genap 11 minggu, aku tergerak hati nk g scan pdhl trikh septtnya checkup lgi seminggu..gedik kan,huhu.. yela sape x xcited dgn pglman cmni, tmbhan pula aku n husband emg totallu out bab2 ni, kalo blh tiap minggu nk g scan, nk thu how my bby progress..cewahhh mntang2 TNB cover tuk checkup. Namun tak siapa blh menduga, time aku pegi scan tu, doctor ckp kndungan aku ad mslh, time tu muka aku emg xde perasaan, sbb xthu nk reaksi cmne and then, doc tu pom terang 1 persatu..bla..bla..bla..

Mesti korang tertnya2 ap doc tu ckp kn..hihihi. Ok cmni, doc tu terang spptnya kalo dah masuk 11 minggu kandungan aku dah mcm kt gmbr kt bawah.


ehsan en google

Tapi y menjadi persoalan, scan aku bkn cmtu, aku dgn muka blur2 tnya doc, kandungan sy bermslh k doc. Doc tu jwb, yup kandungan awk ad mslh dan didpti awk mengandung anggur atau lebih dkenali sbgai Molar Pregnancy. Apa kejadah la molar??anggur?? time tu jugak doc explain 1..1.. apa itu molar..xthu nak reaksi cmne..kelip2, terangguk2 mcm faham..

aku punya result lebih kurang cmni, tapi buih xsbyk kt dlm tu la.. #picehsangoogle
 
Lps tu doc ckp, apa2 hal awk kne cuci rahim (D&C). Kalo xrawat blh mnyebabkan kanser. So aku pom mintak dorang refer Hospital Pantai. Balik pd klinik, aku terus tnya mkcik2 aku y Nurse, y dah ad ank, ap kejadah molar tu. Ada sorg makcik aku ckp try check klinik lain dulu jgn sesenang nk cuci, kdg2 ap y kt dlm tu xnpk lgi..Kebetulan time aku blik umh adik aku y nurse tu ada..aku terus cite mslh aku, dia ckp mlm 6ti dlm hospital try bt checkup skli lgi tmbhan mlm tu dia incharge so mudah sikit kerja..

Masa thu result bby dh xde, aku ok je..tup2 time nk cite kt husband aku mencurah2 air mata keluar, nsb la dia blik kje awl mlm tu. Xpela yang xde rzki lgi..6ti kita usha blik ye..huwaaaarrghh lgi kuat aku nagis..terima kasih husband..gedikss terlebih..hahaha

Mlm tu jugak aku pegi Hospital Selayang tmpt adik aku kje. Pegi2 terus masuk kt ER, xyah tunggu lama2 urgent kes katenya..cewaahh. Masuk2 kene soal siasat apa mslh..bla..bla dgn doc, lps tu terus pegi kencing, nk sahkan sma ada btol2 pregnant k x. Dlm 10 minit cmtu dah thu result of cos emg aku pregnant kot. Then doc tu scan, time tgh scan tu dia duk usya, cri mne heart beat bby, cri2 xjumpa..refer sorang doc lgi cri2 xjumpa jugak..dtg sorg lgi doc, cri2 xjumpa jugak..hmmmmm

Malam tu jugak, doc tu htr kes aku ke pakar gyne. Tepat jam 12 mlm, kami berdua k tingkt 11. Scary gile kot dkt hospital tgh mlm cmni..Smpai2 kne tunggu sat sbb doc pakar tgh operation..Smbil tunggu doc kami smpt cilok pegi mkn. Nsb baik la doc y incharge tu baik hati.. law doc tu dah selesai dia akn kol.

Tunggu punya tunggu, 2 pagi bru doc tu sttle, baapak lama. Kami siap tido dulu dlm kereta, apa pom xblh. Smpai ats tu tak semene2 doc tu suruh tukar kain. First dia scan perot, stil cri heart beat xde. Scan plak kt bawah, time tu terkelu aku sbb xbiasa malu pom ad. Nsb baik la semua doc y rawat aku tu perempuan, alhamdulilah, tpi result still sama xdpt dikesan. Perkara y xske mlm tu jugak aku kne warded.. hampeehh tol.

Kes aku spesel, yela masuk sana suspek Molar pregnancy so doc kt hosp tu terlebih caring kt aku sbb nk sahkan sama ada aku betol2 kene molar or gugur biasa. Yela simpton molar aku xde tpi result scan mcm molar..3 hari aku kt situ mcm2 jenis doc dtg check.ambik darah..check darah..mcm2. 

Alhamdulilah..hari kedua doc tu ckp bkn molar gugur biasa so ptg tu jugak akn cuci (D&C), tapi lps pd tu aku still kne refer takut result slps tu akn jd Molar. Kdg2 aku sndiri pom pening mne 1, dlm hati xde lain..cmne la rasa cuci tu..sakit x..bila nk buat..bila blh keluar wad..seme bende dlm kepala, y pasti aku xsuka dduk hosp.

Husband setia disisi aku, syukur sgt2. Sblm masuk bilik bedah doc dah terang, awk akn kena cmni..cmni..bla..bla..kebetulan time aku kene cuci doc tu ckp aku akn dibius separuh bdan (pgg k bawah). So time doc mnjlnkn tugas tu, smemangnya aku sedar tpi xde rasa pape, dgr bnyi mesin. Mata kelip2 tgk lampu. Thu2 dah siap.

Syukur dah blh masuk wad biasa, tpi dlm hati takut. Agak2 lps ilg kesan ubt bius sakit k x. ALhamdulilah & sykur sgt2 ilg je kesan bius aku xde rasa pape..sakit xde, nyilu pom xde. Terima ksih sgt2 pihak hosp. Esokkn harinya blh keluar hosp. Doc bgi MC 14 hari. So aku n husband terus gerak blik kg yela even gugur still mak aku ckp kene berpantang sama mcm org bersalin. Heaven sgt dpt balik kg.. yeaaayy.. 





regards
#hadapidengansenyuman

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...