KLIK-KLIK

Wednesday, November 12, 2014

AIR ASIA FREE SEAT !!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Macam free je aku ptg ni...Since bos xde utk 2 minggu nie kan, pegi obesi katernyer....jeles 18 kali kot, sbb tmpt bos aku pegi tu tmpt y sgt2 aku nk pegi..uhuk2. nak ikut pegi korea jugak bos !!! huhuhuhu.. .untung kan..hujung2 taon cmni, ramai sgt opismate bercuti pegi obesi, ad tu y pegi naik cruise xbalik2 lagi..lepas bos aku, sorg tu pegi Australia..semua2 ni bikin ati aku jeles tahap gaban.. nk pegi jugakkk !!! #wishlistkorea..

Anyways, xpela slow2 kayuh..inshaallah for d next year, 1 of my wishlist akn termakbul.. jeng.. jeng.. So sbb mcm2 dah plan dlm kepala ni kan..aku pom duk usya2 tiket flight..bukak2..wawawawa..  AIRASIA ( klik sini ) tgh bt big sale tambah2 free seat..dah tu kn, fly smpai 2016, bapak arrr (bak kata mat lutfi) ni buat ati bikin gundah gulana jer..yes..mase ni la nk book tiket..jimat...








***Jangan lupa booking awal2... !!!!

Tuesday, November 4, 2014

ALHAMDULILAH..

 Assalamualaikum semua...tetibe rajin lak, harap2 cite ni xbasi lg even dah 7 bln kot, hahaha... saje je nk share dgn korang2..... Alhamdulilah law korang nk tahu aku dah tukar tempat keja lain. Daripada keje gomen aku p masuk swasta, sje jer kan.. hohoho.. ramai gak tnya nape pindah keje sdgkn kje tu da elok.. bla..bla..blaa... so far ada betol gak pe y dorang ckp, but aku ambik pndpt semua y ada, of cos ler fmly main peranan dlm aku bt kputsan xlupa gak kwn2 y  sgt2 caring sal aku..hihii.. kdg2 bila pk balik syg gak nk benti sbb dah serasi kot... tp alhamdulilah kerja y skrg ni pom so far not bad i loike it babe ! Alhamduliah jugak, genap 7 bln lebih kt tempat baru, terus dpt surat pengesahan jawatan.. lega sgt2.. Law korang nk tahu tempat lama dulu aku kje sbgi Pembantu Tadbir jer..bila kt tmpt baru upgrade sikit jawatan tu kpd Setiausha.. Ok lah kot dpt job y sama course time stdy dulu kan.. Beza x tmpt lama n baru ??  of cos laarr.. SANGAT2  beza kot, yela tmpat lama aku dah biasa berurusan dgn ramai org, mklum la duk Unit Perhubungan Awam, emg kne deal dgn ramai org, mase tu aku jaga aduan awam.. Kdg2 dah lali kena mrh, kne maki.. tmbahan aku selalu terlibat dgn2 event2..syokk orr selalu kuor berjln.. tp keje skrg dah x cmtu..duk opis jer, law keluar pom time p kursus.. dpartment aku skkrg pom xrama org dan diantara dprtment y plg sikit kot.. 7 org je..  tp so far ok jer bagi aku, coz xbz cm tmpt dulu.. blh bt kje dlm santai2..tapi jgn time audit suda..time tu la blh npk aku kelam kabut..hahaha.. "SELAMAT TINGGAL LEMBAGA LEBUHRAYA MALAYSIA, SELAMAT DATANG TENAGA NASIONAL BERHAD"



peace !!

Monday, November 3, 2014

10 MUHARAM & KELEBIHANNYA..


Selamat hari isnin dan Salam Muharram... 
Sempena hari ini yg jatuh pada 3 November 2014 iaitu 10 Muharam, aku tergerak hti nk share kelebihan2 y ada pada hari ni..

Bulan Muharam merupakan bulan keberkatan dan rahmat kerana bermula dari bulan inilah berlakunya segala kejadian alam ini. Bulan Muharam juga merupakan bulan yang penuh sejarah, di mana banyak peristiwa yang berlaku sebagai menunjukkan kekuasaan dan kasih sayang Allah kepada makhluknya. Pada bulan ini juga, Allah mengurniakan mujizat kepada Nabi-Nabinya sebagai penghormatan kepada mereka dan juga limpah kurnianya yang terbesar iaitu keampunan dan keredhaan bagi hambanya. Sebagai tanda kesyukuran kepadanya, maka hamba-hambanya mempersembahkan ibadah mereka (antara mereka dengan Allah) sebagai hadiah kepada Allah.

Said bin Jubair dari Ibnu Abbas r.a berkata: Ketika Nabi SAW baru berhijrah ke Madinah, maka mereka dapati kaum Yahudi berpuasa pada hari Asyura (10 Muharam). Maka mereka pun bertanya kepada kaum Yahudi tentang puasa mereka itu. Mereka menjawab, "Hari ini Allah memenangkan Musa dan Bani Israel terhadap Firaun dan kaumnya, maka kami berpuasa sebagai mengagungkan hari ini. Maka sabda Nabi SAW:

"Kami lebih layak mengikuti jejak langkah Musa dari kamu."

Maka Nabi SAW pun menyuruh para sahabat agar berpuasa. Antara lain kelebihan 10 Muharam ialah barang siapa yang melapangkan rezeki pada keluarganya, maka Allah akan meluaskan rezekinya sepanjang tahun ini. Terdapat juga sebuah hadis meriwayatkan, "Barang siapa yang berpuasa pada hari Asyura, maka dapat menebus dosa 1 tahun." 

Maksud hadis ini ialah hari yang ke 10 Muharam (Asyura) merupakan hari dan bulan kemuliaan kerana pada sesiapa yang berpuasa pada hari inilah, Allah membersihkan dan menebus dosa-dosa mereka yang lampau. Bulan Muharam merupakan satu-satunya bulan yang teristimewa kerana banyak peristiwa yang bersejarah berlaku pada bulan ini disamping ganjaran pahala yang besar kepada sesiapa yang beribadah pada bulan ini sepertimana terdapat dalam satu hadis. 

"Sesiapa yang berpuasa pada hari Asyura (10 Muharam), maka Allah akan memberi kepadanya pahala 10 ribu malaikat dan juga akan diberi pahala 10 ribu orang berhaji dan berumrah dan 10 ribu orang mati syahid. Dan sesiapa yang mengusap kepala anak yatim pada hari Asyura, maka Allah akan menaikkan dengan tiap anak rambut satu darjat. Sesiapa yang memberi makan untuk berbuka puasa pada semua umat Muhammad SAW dan mengenyangkan perut mereka.

" Sahabat pun bertanya, "Ya Rasulullah, Allah telah melebihkan hari Asyura, dan menjadikan bukit dari lain-lain hari." Jawab Rasulullah, "benar, Allah telah menjadikan langit dan bumi pada hari Asyura, dan menjadikan bukit-bukit pada hari Asyura dan menjadikan laut pada hari Asyura dan menjadikan Loh Mahfuz dan Qalam pada hari Asyura dan juga menjadikan Adam dan Hawa pada hari Asyura, dan menjadikan syurga dan neraka serta memasukkan Adam ke syurga pada hari Asyura, dan Allah menyelamatkannya dari api neraka pada hari Asyura dan menyembuhkan dari bala pada Nabi Ayub. Pada hari Asyura juga Allah memberi taubat kepada Adam dan diampunkan dosa Nabi Daud, juga kembalinya kerajaan Nabi Sulaiman pada hari Asyura dan kiamat akan terjadi pada hari Asyura." 

Maka pada hari itu ( 10 Muharam) Nabi Adam dan Nabi Nuh a.s berpuasa kerana bersyukur kepada Allah kerana hari itu merupakan hari taubat mereka diterima oleh Allah setelah beratus-ratus tahun lamanya memohon keampunan.


14 Perkara Yang Sunat Dilakukan Pada Hari Asyura
(Bukan asyura je, bulan lain, hari lain sangat digalakkan juga)

1. Melapangkan masa / belanja anak , suami & isteri2 fadhilat – Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.
2. Memuliakan fakir miskin fadhilat – Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.
3. Menahan marah fadhilat – Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang ridha.
4. Menunjukkan orang sesat fadhilat – Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.
5. Menyapu / mengusap kepala anak yatim fadhilat – Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang di sapunya.
6. Bersedekah fadhilat – Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.
7. Memelihara kehormatan diri fadhilat – Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.
8. Mandi Sunat fadhilat – Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu
lafaz niat : ‘Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala’
9. Bercelak fadhilat – tidak akan sakit mata pada tahun itu.
10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir seribu kali fadhilat – Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah diakhirat nanti.
11. Sembahyang sunat empat rakaat fadhilat – Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya lafaz niat : ‘Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala’ Pada rakaat pertama dan kedua selepas fatihah di baca Qulhuwallah sebelas kali.
12. Membaca ‘hasbiyallahhu wani’mal wakil wa ni’mal maula wa ni’mannasiiru’ fadhilat – Tidak mati pada tahun ini .
13. Menjamu orang berbuka puasa fadhilat – Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.
14. Puasa

*** Niat – ‘Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala’ fadhilat – Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka. 






Doa pada Hari Asyura :

يَا مُحْسِنٌ قَدْ جَــاءَكَ المُسِيْئُ ، وَقَدْ أَمَرْتَ يَا مُحْسِنٌ بِالتَّجَــاوُزِ عَنِ المُسِيْئِ ، وَأَنْتَ المُحْسِنُ وَأَنَـــا المُسِيْئُ ، فَتَجَــاوَزْ عَنْ قَبِيْحِ مَا عِنْدِي بَجَمِيْلِ مَا عِنْدَكَ ، فَأَنْتَ بِالمَعْرُوْفِ مَوْصُوْفٌ ، أَئْتِنِي مَعْرُوْفَكَ ، وَأَغْنِنِي بِــهِ عَنْ مَعْرُوْفِ مِنْ سِوَاكَ ، بِرَحْمَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ  
(Wahai Dzat Yang Maha baik, sungguh telah datang kepada-Mu orang yang berdosa ini, wahai Dzat Yang Maha baik, sungguh Engkau telah menyuruh agar memaafkan kesalahan orang yang berdosa, sedangkan Engkau Maha baik dan aku pula berdosa, oleh sebab itu hapuskanlah keburukan yang datang dari sisiku dengan keindahan yang ada di sisi-Mu, Engkau disifati dengan sifat makruf (baik), oleh itu anugerahkanlah kepadaku sifat makruf-Mu itu, dan cukupkanlah daku dengan makruf-Mu itu sehingga aku tidak memerlukan makruf daripada selain Engkau, dengan berkat rahmat-Mu, wahai Allah Yang Maha Pengasih ). ( Doa ini berasal daripada Saidina Ali Bin Abu Talib r.a. sebagaimana dinyatakan oleh ulama Hadis - Mereka berkata : Doa ini bagus diamalkan pada Hari Asyura )





SELAMAT BERPUASA !!!



***Sumber google...

Friday, October 31, 2014

BERTUKAR..

Hi semua..dan mkn k??
 Mntang2 lunch hari jumaat 2 jam, smpat duk godek2 blog ni..fuh..fuh..bz duk sapu sawang dlm blog..kikiki..dah lama xbuat rasa kekok jer duk hadap mnde ni..